Horizontální úly – ležany – „Brdský ležan RM39x30“

Horizontální úly, známé jako „ležany“, mají svůj původ v tradičním včelařství, kde včelaři přenášeli včely z lesních kmenů/klátů do blízkosti svých obydlí. I přes vzestup moderních úlů s nástavkovou konstrukcí zůstávají ležany oblíbené mezi zájmovými včelaři, zejména při chování včelích matek. Pro některé včelaře s fyzickým omezením představují ležany výhodu, a někdy jedinou alternativu, protože umožňují práci bez těžkého zvedání břemen, což zvyšuje jejich pohodlí a efektivitu.

Ležany jsou oblíbené v některých středoevropských zemích, jako je Polsko a Ukrajina, a také v Americe. Mnoho včelařů preferuje ležany díky většímu komfort při práci a minimalizace rušení včel.

Brdský ležan - ZEWAHO

Technické specifikace a konstrukce úlu

Tento horizontální úl, pojmenovaný pro snadnější identifikaci jako „Brdský ležan RM39x30“ byl vyvinut z potřeby přesunu několika včelstev z tradičního úlu s rámkovou konstrukcí o rozměru 39×24 cm do horizontálního úlu s rámkovou mírou 39×30 cm. Přechod na tuto konstrukci byl motivován několika faktory, které jsou popsány v úvodu článku.

Při návrhu ležanu byla inspirace čerpána z podobných výrobků sdílených na sociálních sítích a od místních i zahraničních výrobců, kteří ručně vyrábějí podobné úly. Pro efektivní výrobu byly využity moderní 3D technologie návrhu a CNC formátovací stroj, který zajišťuje přesné frézování deskových dřevovláknitých materiálů.

CNC fréza - výroba ZEWAHO

Rozměry úlu jsou přibližně 106 cm x 50 cm x 52 cm včetně horního víka. Celková váha základní verze úlu včetně horního krytu a varroa dna je 52 kg. Tato váha závisí na materiálu a tvaru horního víka. V případě topolové překližky může být váha o něco nižší.

Konstrukce úlu

Úl je rozdělen do dvou vrstev. Vnitřní stěny jsou vyrobeny z dřevěné BIO desky o tloušťce 19 mm, která přichází do přímého kontaktu se včelami a ohraničuje prostor pro rámečky a samotné včely.

Vnější vrstvu lze volit z BIO desky, přírodní dřevěné překližky nebo foliované překližky, což snižuje potřebu dodatečné ochrany vnějšího povrchu před povětrnostními vlivy. Připravujeme také variantu s integrovaným izolačním materiálem do vnější vrstvy a pozorovacím okénkem do vnitřního prostoru.

Vnitřní rozměry úlu umožňují vložení 2×13 rámků s možností volby středové plné dělící stěny nebo s mateční mřížkou, která zamezuje pohyb včelí královny do druhé poloviny úlu (medníku). Úl lze rozdělit na dvě samostatné části s vlastními vstupy pro včely, tzv. česna, která se nacházejí na přední spodní straně úlu. Obě česna lze uzavřít nebo zúžit vkládanou oválnou vložkou. Je tak možné volit ze dvou velikostí zúžení nebo zcela otevřeným nebo zavřeným česnem. Pod česnem se připojuje přistávací destička, která se dá na zimu vyjmout nebo snadno vyměnit za novou, větší a pod.

Zezadu úlu jsou ve spodní části podélné obdélníkové otvory, které umožňují přístup ke spodnímu varroa dnu (výsuvné monitorovací plastové destičky – síla 3 mm, pěněné PVC) a ochrannému včelařskému pletivu na dřevěném rámku (Zn, síla drátu 0,8 mm, oko 3,15×3,15 mm) ). Namísto těchto dílů lze vložit vhodné krmítko a poskytovat tak vhodnou dodatečnou potravu zespodu.

Horní část nad rámečky je vyplněna několika latěmi s větrací mřížkou nebo bez ní, což umožňuje lepší odvod tepla během letního období. Každá lať umožňuje zpřístupnění pro včelaře pouze na dva rámky, což snižuje rušení ostatních včel. Pokud použijete latě s otvorem, ale bez mřížky, vytvoříte tak regulovatelný vstup pro včely do horního krmítka.

Horní víko úlu, které je uchyceno pomocí pantů, může být různých tvarů, jako je rovné, šikmé nebo se šikmou nebo sedlovou stříškou. Na tuto část se doporučuje použití foliovanou překližku pro prodloužení životnosti úlu. Vnitřní prostor horního víka lze na zimu doplnit vhodnou izolací tzv. uteplivkou, což zlepší tepelný komfort úlu. Každé víko je vybaveno 2 až 4 otvory s mřížkou, která pomáhá regulovat teplotu a vlhkost v úlu.

Díky různým variantám horního víka, volbě materiálu a dekoru ve vrchní vrstvě a lepšímu výběru varianty úlu jsme připravili jednoduchý konfigurátor, který zjednodušuje definování finální verze ležanu pro výrobu. Tento konfigurátor odesílá informace od zákazníka do výroby ZEWAHO, kde náš tým připraví finální nabídku. Odkaz na konfigurátor ležanu zde.

Chytré zámky a stavebnice

Při návrhu jsme kladli důraz na spoje částí úlu, které jsou navrženy tak, aby držely pohromadě bez použití hřebíků nebo šroubů (s výjimkou šroubů na pantech víka a bezpečnostního řetízku, tyčky nebo lanka). Po sestavení úlu a umístění na stanoviště se doporučuje konstrukci dodatečně zpevnit několika vruty do dřeva do předznačených otvorů pro větší pevnost a stabilitu. Všechny spoje lze také slepit voděodolným lepidlem.

Tento ležanový úl je dodáván v rozloženém stavu a je navržen jako stavebnice, což snižuje objem přepravy a náklady na dopravu. Úl lze jednoduše složit podobně jako nábytek od IKEA, a to za použití základní manuální zručnosti a během několika minut.

Video: Brdský ležan – základní fáze montáže

Naše nové video ukazuje postup skládání z rozloženého stavu bez použití hřebíků.

Video: Brdský ležan – Přesun včelstev

Stěhování včelstev za starých úlů do nových Brdských ležanů.

CAD a 3D modely

Pro podporu rychlého šíření a sdílení konstrukčních dat jsme se rozhodli prosazovat přístup „Open Source“. To znamená, že plány, návody a data jsou volně dostupné veřejnosti. Každý, kdo má zájem, může vytvořit svůj vlastní horizontální úl jako DIY projekt. Tímto způsobem podporujeme spolupráci mezi včelaři a výrobci, kteří mohou společně pracovat na inovacích a zdokonalování konstrukce.

Odkaz na 3D modely: 3D model úlu
3D model uzavřeného úlu: Uzavřený úl
3D model otevřeného úlu: Otevřený úl
3D model úlu bez rámků: Úl bez rámků

Zájemci o CAD data si mohou zažádat na tomto odkazu: Žádost o CAD data

Tento model úlu lze upravit nebo předělat dle potřeb včelařů, včetně změny rámkové míry, přidání nástavků nebo pevného dna.

Shrnutí

Tímto projektem “Brdský ležan” jsme chtěli přinést do včelařské komunity nový přístup k návrhu a výrobě horizontálních úlů. Věříme, že tato verze najde celou řadu nových příznivců, kteří přejdou od tradičního nástavkového včelaření k ležanům, nebo začnou včelařit přímo s tímto typem úlu.

Aktuální informace o tomto projektu jsou zveřejňovány ve skupině „Brdský Ležan“ na Facebooku. Připojte se k nám a zapojte se do diskuzí! Skupina na Facebooku

Další články na téma Brdský ležan naleznete na našem blogu ZEWAHO: Články o Brdském ležanu